Els nervis en els exàmens són normals. Un examen és una situació d’avaluació i en molts casos ens els hem estat preparant durant molt temps. Com més ens juguem amb la nota de l’examen, més és l’estrès i la tensió, podent convertir-se en ansietat.

L’estrès és l’energia que ens posa en marxa i que amb mesura és sana i ens activa. L’ansietat per definició és necessària a la nostra vida. Ens manté en alerta, és eficaç i va associada a la por per un perill real. Ens fa reaccionar per preservar-nos la vida.

Hi ha una altra ansietat que no és sana. Va lligada a una por, a una amenaça no real. És una interpretació personal de la situació i de les conseqüències negatives que podrien passar: amplificant l’estrès i afectant la nostra conducta.

Si en un examen estem massa alterats i no aprenem a gestionar la situació pot ser contraproduent i afectar-nos amb confusions, lapsus, no llegir acuradament les preguntes, quedar-nos en blanc, etc.

Què podem fer per evitar aquestes situacions?

  1. Preparar i planificar bé els exàmens: ens evita la por al fracàs, gestionant un bon calendari i uns horaris realistes ens dóna confiança i seguretat en la nostra labor.
  2. El dia abans de l’examen: no fer sobreesforços estudiant ni dormir menys de 8 hores, realitzar alguna activitat social o exercici físic moderant ens ajuda a relaxar-nos.
  3. El dia de l’examen: Arribar amb temps suficient per anar tranquils. Evitar parlar amb altres de preguntes just abans d’entrar que puguin fer dubtar. Pensar en positiu i veure’l com el resultat d’un esforç i l’alliberació en fer-lo.
  4. Durant l’examen: Llegir amb calma les preguntes. Prendre’s el temps per estructurar la resposta (fer un esquema, un esborrany, etc.). Si ens quedem en blanc en una pregunta no aturar-se i si ens queda temps la reprendrem. Usar tècniques de relaxació i de respiració per distanciar-te dels pensaments negatius. Estar atent al “diàleg intern” i fixar-me en què m’estic dient en aquests moments.

Sabem que, com més eines i elements disposem per aplicar, més opcions tindrem per gestionar millor la situació. Tria les que més interessants et semblin i observa els resultats.