Comença un nou curs i ens proposem que aquest any millorarem amb els estudis, que des del primer dia serà diferent,  i està molt bé tenir aquestes bones intencions. Però com fer perquè no quedi només amb això: en bones intencions. Com diu Albert Einstein: “Una bogeria és fer la mateixa cosa un cop i un altre esperant obtenir resultats diferents. Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”.  Llavors que podem fer per tenir bons resultats acadèmics?

Sabem que ja no n’hi ha prou amb unes bones capacitats, està més que demostrada la necessitat d’estudiar de manera planificada, constant i ajustant-se a un horari.

Cal esmentar que previ a l’estudi hem de tenir en compte els següents factors:

  • El Físic: Dormir el necessari, alimentar-se de manera adequada i l’exercici regular.
  • El mental: tenir confiança en un mateix i sentir-se recolzat pels que estan pròxims.
  • Objectiu: ens motiva saber perquè estudiem (per una professió que agradi, un estatus determinat, un nivell econòmic, etc.).
  • Actitud positiva: necessària per superar els obstacles que exigeixen tenacitat i il·lusió.

Ara sí, ja estem preparats per encarar amb un bon estat personal els estudis. A partir d’aquí és important disposar d’un bon lloc d’estudi: net, ordenat i on ens sentim a gust. És clau un entorn amb silenci, bona temperatura, bona il·luminació i un mobiliari còmode. Un espai sense distraccions alienes, pel que deixarem el mòbil i altres objectes que ens poden ocupar el temps fora de l’habitació.

Per altra banda, a partir d’aquí  ja ens focalitzem en allò que hem d’estudiar i com gestionar-ho. Podem valorar tres aspectes que ens poden ajudar en el propi estudi:

  1. Tractament del material d’estudi. L’art d’escoltar: d’evitar distraccions i posar la màxima atenció en classe. Prendre anotacions és un mètode molt pràctic que obliga a mantenir l’atenció i escoltar activament. La clau en unes bones anotacions està a escoltar, pensar i escriure de manera sintètica amb les nostres paraules.
  2. El mètode: Fer-nos una visió global sobre els continguts a estudiar. Assumir una actitud crítica, qüestionar i fer-nos preguntes sobre el contingut. Analitzar i resumir la matèria a partir de subratllar, prendre notes i fer esquemes. Explicar-se a un mateix una síntesi del llegit. Repassar periòdicament i no tan sols just abans dels exàmens.
  3. Planificació. Com gestiono el temps d’estudi? Fer un càlcul aproximat del temps necessari per estudiar el material. Decidir dia i franja horària d’estudi. Començar pel més interessant, continuar pel difícil i quan un ja està cansat anar el que és més fàcil. Descansar de tant en tant, després d’una hora parar 5 minuts, a partir de la segona hora descansar 20 minuts. Per estar més concentrat fer un hàbit de les hores d’estudi i en el mateix lloc.

Fes una llista de les coses que ja fas i per altra banda què és allò que no realitzes. Comença per aplicar petits canvis, concrets i mesurables… en aquells aspectes que consideris que SI pots assumir i mira els resultats obtinguts…a poc a poc el que semblaven bones intencions seran fets….