La sociologia és l’estudi de la societat, els patrons de les relacions socials, la cultura que envolta la vida quotidiana, així com de l’estudi dels diferents grups socials i de l’anàlisi d’aquests.

A més, és una ciència social que utilitza diversos mètodes de recerca empírica i anàlisi crítica per a desenvolupar un cos de coneixement sobre l’ordre social i el canvi social.

Amb base en la seva perspectiva analítica, teories socials i mètodes de recerca, la sociologia és una disciplina que analitza les connexions socials, les cultures i les institucions de les persones, que modelen les nostres vides i la història humana.

Si ens enfoquem específicament en el camp ocupacional del sociòleg, les principals possibilitats laborals se centren en la intervenció social, la recerca social, l’educació, l’àrea empresarial i les polítiques públiques.

Intervenció social

Aquest camp és un dels quals major oferta centra en els sociòlegs. Es tracta d’un lloc que se sol exercir en l’Administració Pública, en ONGs i també en Fundacions. Sol estar relacionat amb temes de sensibilització social, desviació social, interacció i dinàmica de grups, problemes de conflictes socials, l’addicció a les drogues i a l’alcohol, acompanyament per a la inserció i ocupació…

Recerca social

Un altre camp de gran activitat per als sociòlegs és el de la recerca social aplicada. En aquest sentit, se centra l’activitat en la recerca social de mercats, estudis d’opinió, analitzar problemes comercials, investigar possibles eines i proporcionar solucions als seus clients. Aquí els llocs de treball podrien ser consultor en gestió de màrqueting i comercial, tècnic de consum, tècnic d’estudis d’opinió, comunicació publicitària…

Organització de treball

L’organització laboral és un camp molt important i relacionat directament amb la sociologia. Per a aquesta mena de sortida professional es busquen sociòlegs capaços de dissenyar, gestionar i avaluar les estructures laborals a nivell organitzatiu. Llocs com a gestor de recursos humans, riscos laborals, assessoria en la organització del treball…

Educació

També es pot optar per la via de l’educació una vegada completats els estudis de Sociologia. Treballar com a professor d’educació secundària, és una de les opcions més seleccionades pels sociòlegs col·legiats.

Polítiques i administració pública

La figura del sociòleg també té molt a dir en les polítiques públiques. En aquest sentit, el sociòleg podrà col·laborar amb els departaments d’estadístiques i demografia amb la finalitat de mesurar les opinions i actituds de les persones en àrees com a qüestions socials i polítiques, salut, cultura i béns de consum.

A més. cal valorar una nova àrea que va sorgint i és tot el relacionat a la Planificació urbana i regional, incloent el creixement sostenible lligat a la gestió de les ciutats intel·ligents.

Veiem exemples concrets d’ofertes de treball publicades en aquest moment, sol·licitant sociòlegs/as entre altres/as professionals: