L’alimentació és una cosa que ens preocupa a tots. Cada vegada més, vivim en un món envoltat de Tecnologia i, per descomptat, la indústria alimentària no s’ha quedat enrere. Conèixer els aliments des de dins perquè ens preocupa allò que ingerim és una cosa essencial per a aquesta indústria.

Segons dades de la Federació de la Indústria de l’Alimentació i Beguda, la indústria alimentària és el primer sector industrial d’Espanya amb 30.000 empreses i amb uns 480.000 treballadors.

La ciència i tecnologia dels aliments permet conèixer les propietats dels aliments, el seu valor nutritiu, l’ús i la qualitat. Permet millorar la seva manipulació, mantenir la seva qualitat i conservació i com desenvolupar-ne de nous. Precisament, la necessitat per aplicar substàncies de conservació a un gran nombre d’aliments obliga a l’actualitat a disposar d’experts que dominin el seu ús i els seus efectes en ells. Altres aspectes que s’han de tenir en compte són aquells relacionats amb la seguretat de l’envasat, també en la presentació o el màrqueting, sempre considerant les estrictes normes que controlen la indústria i la seva relació amb el consumidor.

 

Àmbits de treball dels que realitzen el Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments:

En la indústria alimentària: Departaments de Producció, Gestió i Control de Qualitat, Anàlisi d’Aliments, R + D + I -desenvolupament de nous productes- i Màrqueting, principalment. Podent desenvolupar funcions de Directors de Producció d’indústries de l’alimentació, Direcció i Control de compres en indústries alimentàries, Responsable de qualitat en indústries alimentàries, Tècnic en empreses de distribució, etc.

En laboratoris públics i privats: Tècnics en Anàlisi d’aliments, Investigador en laboratori d’alimentació, Tècnic bromatològic, etc.

En consultories/assessories: col·laborant amb la indústria alimentària en la implantació i seguiment de sistemes de gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària, en temes de composició, valor nutritiu i propietats dels aliments, en el desenvolupament de tecnologies d’elaboració / conservació d’aliments, i en legislació alimentària, etiquetatge, màrqueting, etc.

En l’Administració: Anàlisi i control de qualitat com   tècnics  i inspectors de qualitat alimentària, Inspectors de consum, Seguretat alimentària, Normalització i legislació, etc.

Docència i recerca: en centres públics i privats, millorar els resultats en el tractament i emmagatzematge dels aliments, en el seu  transport i consum;  en  la la realització   d’estudis sobre la composició i obtenció d’aliments i els seus derivats, controlant problemes annexos com higiene o contaminació.

Especialistes en nutrició i dietètica, Tècnics de sanitat pública o en organitzacions que informen el consumidor, Assessor   culinari, Assessor  nutricional i dietista, Tècnic d’informació al consumidor, etc.