La diferència entre la teva mascota i tu és molt clara, el ser conscient de nosaltres mateixos és quelcom que tenim els humans.

Les emocions són aquelles reaccions del que ens passa que no podem controlar i que compartim tots els éssers vius. Sorgeix, la vivim i no la podem controlar. Però nosaltres, tenim l’oportunitat d’analitzar la situació de manera conscient. Dedicar temps i espai a reflexionar sobre què ha passat. Quan hi intervenen els nostres pensaments és quan apareixen els sentiments, i a llarg termini els sentiments es converteixen en estat d’ànims i actituds.
Els humans, que no els animals, podem reflexionar sobre nosaltres mateixos. Modificar mitjançant el pensament les nostres accions a mitjà i llarg termini. Per aquest motiu, nosaltres tenim la capacitat de pensar més enllà del nostre aquí i ara, de construir el nostre futur.

L’autoconsciència ens permet diferenciar de la nostra mascota i….

  • Passar de reaccionar a actuar: de ser reactiu a proactiu.
  • Mostrar capacitat d’aprenentatge i agafar distància: per adaptar-nos a les situacions que ens trobem i tenir cert control de la situació.
  • Diferenciar el que sóc del que faig.
  • Planificar i establir objectius que ens empoderin en l’assoliment de resultats.
  • Decidir en què vull invertir el meu temps (estudis, projectes, tasques, empreses).
  • Imaginar el futur, somiar i concretar-lo amb accions.

És clar que no podem viure en la reflexió del que ja ha passat, ni tampoc en allò què vindrà. Tan sols podem actuar en el present. Viure el moment actual és clau per fluir i gaudir del dia a dia. Sentir satisfacció i realització en allò que fem.

No és menys veritat que ser conscient de nosaltres mateixos i del que volem fer en un futur és una conducta humana que ens permet fer-ne ús a favor nostre.
Davant les dificultats i les emocions de: por, angoixa, tristor, poden deixar-nos dominar per elles o acceptar i valorar quines opcions tinc per modificar la meva situació. En situacions difícils necessitarem temps d’acceptació per digerir-les. Un cop passat i integrat el viscut, és el nostre conscient i voluntat que ens permet seguir endavant. Definint-nos en quina persona ens volem convertir.